دِرماتیت به التهاب یا التهاب پوست گفته میشود که میتواند منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوسته ریزی و دیگر نشانهها شود.
به هر نوع ضایعه پوستی که ماهیت اصلی و اولیه آن واکنش التهابی باشد درماتیت گفته میشود.
دو واژه درماتیت و اگزما بهجای همدیگر استفاده میشود ولی معمولاً در مواردی که عامل خارجی مسبب التهاب وجود داشته باشد از واژه درماتیت و در مواردی که عامل خارجی وجود نداشته و به اصطلاح بیماری اندوژن باشد از واژه اگزما استفاده میشود.
درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis): در کودکان شایع است، بهنظر میرسد که ارثی باشد چرا که تقریباً همیشه سابقه خانوادگی درماتیت یا آسم در این افراد وجود دارد.
درماتیت تماسی نوعی التهاب پوست است که در صورت تماس مستقیم با ماده محرک خارجی یا ایجادکننده حساسیت بروز میکند.
درماتیت تماسی تحریکی (Irritant contact dermatitis): تماس مکرر با آب، مواد شوینده، حلالها و مواد شیمیایی، و هر گونه اصطکاک پوست میتواند موجب این گونه درماتیت شود. در این عارضه پوست قرمز شده و خارشدار است.
درماتیت تماسی آلرژیک (Allergic contact dermatitis): بهعلت تماس پوست بدن با موادی است که اکثر مردم نسبت به آن واکنش نشان نمیدهند مانند صابون ، مواد الکلی، نیکل، عطر، لاستیک، رنگ مو یا کاندوم. در این عارضه پوست قرمز شده و به همراه خارش و سوزش است.
براساس شدت و دوره بیماری ضایعات التهابی اگزمایی را به سه گروه اصلی میتوان تقسیم نمود.
الف. التهاب اگزمایی حاد؛ این نوع التهاب با ضایعات قرمز روشن و متورم همراه با دانههای آبدار و با خارش شدید مشخص میشود. خاراندن باعث ایجاد خارش، ترشح سرم از دانهها، تشکیل دلمه و افزایش احتمال عفونت ثانویه میشود. شروع و استقرار بیماری از چند ساعت تا ۲ الی ۳ روز زمان برده و در صورت عارضهدار نشدن چند روز تا چند هفته تداوم یافته و سپس برطرف میشود. انواع بیماریهای اگزمایی که با این مشخصات ظاهر میشوند عبارت است از: درماتیت تماسی، اگزمای سکهای، پمفولیکس، عفونتهای قارچی.
ب. التهاب اگزمایی تحت حاد؛ این حالت با ضایعات پوستهدار قرمز با خراش و نمای فلسی شکل پوست و با خارش خفیف تا متوسط و بدون دانههای آبدار مشخص میشود. بیماریهای درماتیت آتوپیک، درماتیت کهنه بچه، اگزمای دور دهان، اگزمای نوک پستان مادران شیرده و … با این نوع التهاب ظاهر میشود.
ج. التهاب اگزمایی مزمن؛ این حالت با افزایش ضخامت پوست، تشدید خطوط پوستی، خراش و ترکهای پوستی و خارش متوسط تا شدید مشخص میشود. بیماریهایی که میتوانند با این حالت تظاهر کنند عبارتند از: پای خشک و ترکدار، اگزمای نوک انگشتان تایپیستها.
درمان
- اولین قدم درمان این است که پوست دیگر در تماس با ماده حساسیتزا یا محرک قرار نگیرد. آنتی هیستامین ها و کورتیکو استروئیدها در درمان التهاب و رفع علائم بسیار مفیدند.
- استفاده از لباسهای نخی و جلوگیری از خشکی پوست از راههای درمان اگزما میباشد.
- برای کمکردن التهاب آن باید از خاراندن و مالش آن خودداری نمود.
- دوری از گرما و تعریق زیاد نیز در جلوگیری از ازدیاد آن مؤثر است.
https://instagram.com/vippoost.ir